üniversiteyi temsilen geçici görevle şehir dışına görevlendirilen kafileye ödenen konaklama ücretinin üst sınırı aşacak şekilde ödenmesi.

 

Temyiz Kurulu Kararı

 


 

 

Saymanlık Adı : Ordu Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Yılı : 2009
Dairesi : 6
İlam No : 1120
Dosya No : 37519
Tutanak No : 39404
Tutanak Tarihi : 16.09.2014


TEMYİZ KURULU KARARI



Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra gereği görüşüldü;

1- 1120 sayılı İlamın 8. maddesi ile Ordu Üniversitesi’nce, üniversiteyi temsilen geçici görevle şehir dışına görevlendirilen kafileye ödenen konaklama ücretinin ilgili mevzuat hükümleriyle belirlenen üst sınırı aşacak şekilde belirlendiği gerekçesiyle 369,00 TL’nin tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.

Dilekçi, temyiz dilekçesinde özetle; 11-14 Mart 2009 tarihleri arasında İzmir Uluslararası Educaturk Fuarında Üniversiteyi tanıtmak ve temsil etmek üzere Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca görevlendirilen 5 kişilik kafile için, Harcırah Kanunu hükümlerine göre verilen konaklama bedeli karşılığında yatacak yer temini imkanı bulunamadığından ve büyükşehirlerde kamu kuruluşları misafirhanelerinde yer temin edilemediğinden, bu kamu hizmetinin yerine getirilmesi için 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun 22-d maddesine göre doğrudan temin yöntemi ile konaklama hizmeti satın alımına gidilmesine ihtiyaç duyulduğunu, bunun için istenilen belgelerin 1- Ödeme emri Belgesi, 2- Makam Onayı örneği, 3- Fatura örneği, 4- İdari Denetim ve Kontrol Komisyon Tutanağı örneği ve 5- Piyasa Fiyat araştırma tutanağı örneğinin ilişikte sunulmuş olduğunu, yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı Üniversite adına görevlendirilen personelin, temsil ve tanıtma görevlerini tam olarak yerine getirebilmeleri amacıyla mevcut organizasyonun yapıldığı çevrede hizmet alım usulü ile konaklama hizmeti satın alındığını ve kamu görevi ifa edildiğini, dolayısıyla görevi ifa eden kamu görevlilerinin sebepsiz zenginleşmelerine neden olunmadığı gibi kişilere de doğrudan yapılan bir ödeme de söz konusu olmadığını belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmiştir.

Başsavcılık karşılamasında özetle; dilekçinin dilekçede; Üniversiteyi temsilen şehir dışına görevlendirilenlere konaklama ücretinin ilgili mevzuat hükümleriyle belirlenen üst sınırı aşacak şekilde belirlenerek ödenmesi gerekçesiyle tazmin hükmolunduğunu, oysa; Kamu kurumlarından kalacak yer temin edilemediğinden, konaklama ihtiyacının 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu 22-d maddesine göre gerçekleştirilen hizmet alımı yoluyla giderildiğini, yapılan ödemenin bu kapsamda değerlendirilerek Daire kararının bozulmasını talep ettiği ifade edildikten sonra ilamın 8. maddesiyle verilen tazmin hükmünün gerekçesinde de görüleceği üzere, tazmin hükmü; konaklama hizmetinin alınma yöntemi ile ilgili olmayıp, geçici görevlendirmelerde yapılacak ödemeyi düzenleyen 6245 sayılı Harcırah Kanunu ve bu kanuna istinaden yılları bütçe kanunlarında belirlenen sınırların üzerinde konaklama bedeli ödenmiş olması ile ilgili verildiği dikkate alındığında ilam hükmünün kaldırılmasına dayanak teşkil etmeyen itiraz ve temyiz talebinin reddedilerek, Daire Kararının tasdikine karar verilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmiştir.

6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun “Muvakkat vazife harcırahı (Yol masrafı ve yevmiye)” başlıklı 14’üncü maddesinde aynen:

“Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir ve hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgâh veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur:

1. Birinci maddede yazılı kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadıyla muvakkaten yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere;

…”

denilmektedir.

Aynı Kanunun “Memur veya hizmetli olmayanların harcırahı” başlıklı 8 inci maddesinde:

“Memur veya hizmetli olmadıkları halde bu Kanuna tabi kurumlarca geçici bir görev ile görevlendirilenlere verilecek yol masrafı ve gündelik, bunların bilgi seviyeleri ve faaliyet sahaları ile mahalli şartlar dikkate alınarak 4 üncü dereceye kadar olan memurlardan herhangi birine verilen yol masrafı ve gündeliğe kıyasen ilgili kurumca takdir olunur.

Ancak, ilgili Bakanlığın teklifi ve Maliye Bakanlığının olumlu görüşü üzerine, bu gibi kimselerden icabedenlere 4 üncü dereceden daha yüksek memurlara ödenebilecek yol masrafı ve gündelik verilebilir...” hükmü yer almaktadır.

Bahsedilen Kanunun “Yurtiçinde verilecek gündeliklerin miktarı” başlıklı 33’üncü maddesinin d bendi ise:

“d) (Ek: 21/4/2005 - 5335/4 md.) Bu Kanun hükümlerine göre gündelik ödenenlerden (b) fıkrasına göre gündelik ödenenler hariç) yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve her defasında on gün ile sınırlı olmak üzere gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ayrıca ödenir.” şeklindedir.

2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’na ekli H Cetvelinin “I. Yurt İçinde Verilecek Gündelikler” Kısmının “B. Memur ve Hizmetliler” Bölümünde gündelik miktarları aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.

c) Ek göstergesi 3000 (dahil) - 5800 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 26,00

d) Aylık/kadro derecesi 1 -4 olanlar 23,50

e) Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar 22,50

Yine Bütçe Kanununa ekli H cetvelinin dipnotunda ise; “6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) ve (d) fıkralarına göre yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında, gündeliklerinin % 50 artırımlı miktarı esas alınır.” hükmü bulunmaktadır.

Buna göre; kurumlarınca geçici bir görevle görevlendirilenlerden yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve her defasında on gün ile sınırlı olmak üzere, 2009 yılı için, gündeliklerinin % 50 artırımlı miktarına kadar ayrıca yatacak yer ücreti ödenecek olup yatacak yer ücretinden bu tutarı aşan kısmın kurum bütçesinden karşılanması mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, 6245 sayılı Harcırah Kanunu ile açıkça belirlenmiş bir hususta hizmet alım ihalesine başvurulması mümkün olmamakla beraber 6245 sayılı Harcırah Kanununa istinaden yılları bütçe kanunlarında belirlenen sınırların üzerinde konaklama bedeli ödenmiş olduğundan temyiz talebinin reddedilerek 1120 sayılı İlamın 8. maddesiyle verilen 369,00 TL’nin tazminine ilişkin hükmün TASDİKİNE,



2- 1120 sayılı İlamın 9. maddesi ile Ordu Üniversitesi’nce, üniversiteyi temsilen geçici görevle şehir dışına görevlendirilen kafileye ödenen konaklama ücretinin ilgili mevzuat hükümleriyle belirlenen üst sınırı aşacak şekilde belirlendiği gerekçesiyle 729,00 TL’nin tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.

İlam hükmünün (9. maddenin) içeriği (yatacak yer ücretinin yasal sınırdan fazla olarak kurum bütçesinden ödenmesi), Dilekçilerin İddiaları ve Başsavcılık Karşılaması işbu Temyiz Kurulu İlamının 1. maddesinde belirtildiği gibi olup burada yapılan açıklamalar doğrultusunda dilekçi iddialarının reddi ile 1120 sayılı İlamın 9. maddesiyle verilen 729,00 TL’nin tazminine ilişkin hükmün TASDİKİNE,



3- 1120 sayılı İlamın 10. maddesi ile Ordu Üniversitesi’nce, üniversiteyi temsilen geçici görevle şehir dışına görevlendirilen kafileye ödenen konaklama ücretinin ilgili mevzuat hükümleriyle belirlenen üst sınırı aşacak şekilde belirlendiği gerekçesiyle 432,84 TL’nin tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.

İlam hükmünün (10. maddenin) içeriği (yatacak yer ücretinin yasal sınırdan fazla olarak kurum bütçesinden ödenmesi), Dilekçilerin İddiaları ve Başsavcılık Karşılaması işbu Temyiz Kurulu İlamının 1. maddesinde belirtildiği gibi olup burada yapılan açıklamalar doğrultusunda dilekçi iddialarının reddi ile 1120 sayılı İlamın 10. maddesiyle verilen 432,84 TL’nin tazminine ilişkin hükmün TASDİKİNE,



4- 1120 sayılı İlamın 11. maddesi ile Ordu Üniversitesi’nce, üniversiteyi temsilen geçici görevle şehir dışına görevlendirilen kafileye ödenen konaklama ücretinin ilgili mevzuat hükümleriyle belirlenen üst sınırı aşacak şekilde belirlendiği gerekçesiyle 850,50 TL’nin tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.

İlam hükmünün (11. maddenin) içeriği (yatacak yer ücretinin yasal sınırdan fazla olarak kurum bütçesinden ödenmesi), Dilekçilerin İddiaları ve Başsavcılık Karşılaması işbu Temyiz Kurulu İlamının 1. maddesinde belirtildiği gibi olup burada yapılan açıklamalar doğrultusunda dilekçi iddialarının reddi ile 1120 sayılı İlamın 11. maddesiyle verilen 850,50 TL’nin tazminine ilişkin hükmün TASDİKİNE,



5- 1120 sayılı İlamın 12. maddesi ile Ordu Üniversitesi’nce, üniversiteyi temsilen geçici görevle şehir dışına görevlendirilen kafileye ödenen konaklama ücretinin ilgili mevzuat hükümleriyle belirlenen üst sınırı aşacak şekilde belirlendiği gerekçesiyle 635,50 TL’nin tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.

İlam hükmünün (12. maddenin) içeriği (yatacak yer ücretinin yasal sınırdan fazla olarak kurum bütçesinden ödenmesi), Dilekçilerin İddiaları ve Başsavcılık Karşılaması işbu Temyiz Kurulu İlamının 1. maddesinde belirtildiği gibi olup burada yapılan açıklamalar doğrultusunda dilekçi iddialarının reddi ile 1120 sayılı İlamın 12. maddesiyle verilen 635,50 TL’nin tazminine ilişkin hükmün TASDİKİNE,

Karar verildiği 16.09.2014 tarih ve 39404 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.