Doğrudan Temin Usulü ile Satın alınan malzemenin yüklenici tarafından nakledilmemesi

 

Yılı : 2009
Dairesi : 8
Dosya No : 38434
Tutanak No : 39047
Tutanak Tarihi : 20.05.2014

1764 sayılı ilamın 23’üncü maddesinde, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22 nci maddesi (d) bendi çerçevesinde Doğrudan Temin Usulü ile 22.785,00 TL + KDV bedel karşılığında US-MER Otomotiv Yedek Parça Ticaret ve San. (Umut UZUNER)’e ihale edilen “Araç ve İş Makinelerinde Kullanılmak Üzere Lastik Alımı İşi” ile ilgili olarak; Satın alınan malzemenin yüklenici tarafından nakledilmemesi nedeniyle toplam 455,70 TL.’ye tazmin hükmolunmuştur.

Dilekçi dilekçesinde, Söz konusu hatanın sehven yapıldığını, İşin aciliyetinden firma beklenmeden kendi araçlarının mesafe yakınlığı nedeniyle lastikleri taktırmasından kaynaklandığını, Ancak temin bedelinin %2'si oranında nakliye bedeli olacağı şeklindeki yoruma dayalı hesaplamayı kabul etmediğini, Zira, gene ilamın 13. Sırasında konu edilen kamyon kiralama işinin de aynı yıl içerisinde yaptırıldığını, Bu kamyonlar belediyeden takribi 75 km uzaklıkta olan mesafeye gün içerisinde birden fazla kez gidip gelerek asfalt malzemesi ve stabilize malzeme taşıdıkları halde günlük kira bedeli olarak bir kamyona 145 TL ödendiğini, Bu maddede ilama konu temine ilişkin lastiklerin sayısının yaklaşık 20 adet civarında olup, belediyeye takribi 5 km uzaklıkta bulunan şaşmaz sanayi sitesinden getirildiğini, Bu mesafe ile ilamın 13. Maddesinde konu edilen kamyonların taşıma yaptığı diğer mesafe (Etimesgut - Kıbrıs Köyü/Elmadağ) ve taşınan yük cinsi dikkate alındığında; ilamda zarar olarak gösterilen 455,70 TL tutarının fahiş bir tutar olduğunu belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmektedir.

Sayıştay Başsavcılığı; İlamın 23"üncü maddesine ilişkin olarak, Araç ve İş Makinelerinde Kullanılmak Üzere Lastik Alımı İşinde satın alınan malzemenin yüklenici tarafından nakledilmediğinden bahisle ihale bedelinin %2 si oranında kamu zararına hükmedilmiş ise de, işin acili yetinden dolayı ve mesafe yakınlığı nedeniyle firmanın beklenilmeden lastiklerin taktırıldığı ve nakliye bedelinin, temin bedelinin %2 si oranında olacağı şeklindeki yoruma dayalı hesaplamanın kabul edilemeyeceği ileri sürülmekte ve tazmin hükmünün kaldırılması istenilmektedir.

İleri sürülen gerekçelere Savcılığımızca da iştirak edildiğinden, tazmin hükmünün kaldırılmasının Uygun olacağı “ şeklinde görüş belirtmiştir.

Rapor dosyası ve eki belgelerin incelenmesinde, yüklenicinin imzalamış olduğu teklif mektubunun alt kısmında “2- Mal teslimi belediyemiz ambarına olacaktır.” Denilmektedir. Ödeme evrakı arasında yer alan faturada ise” Mal alıcı tarafından taşınmak üzere işyerimizden teslim edilmiş olup, sevk irsaliyesi düzenlenmemiştir denilmek suretiyle malın yüklenici tarafından taşınmadığı ifade edilmiştir. Ancak teklif birim fiyat cetvelinde nakliye bedelinin ne kadar olduğuna ilişkin bir belirleme yapılmamıştır. İşin aciliyeti nedeniyle firmanın nakliye yapmasının beklenemediğinin anlaşılması, ayrıca nakliye bedelinin belli olmaması nedeniyle kamu zararının net olarak hesaplanamaması karşısında, 1764 sayılı ilamın 23’üncü maddesiyle toplam 455,70 TL.’ye tazmin hükmünün KALDIRILMASINA,