Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik Hükümlerine Uyulmaması

 

Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik Hükümlerine Uyulmaması

 

Aydın Büyükşehir Belediyesine ait taşınmazların kayıt işlemlerinde, Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik hükümlerine uyulmadığı görülmüştür.

 

02.10.2006 tarih ve 26307 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmeliğin kayıt şeklinin düzenlendiği 7’nci maddesine göre; Kamu İdaresi taşınmazları için Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar Formu, Tapuda Kayıtlı Olmayan Taşınmazlar Formu, Orta Malları Formu ve Genel Hizmet Alanları Formunun düzenlenmesi gerekmektedir. Yönetmeliğe göre; Kamu idarelerinin taşınmaz kayıt ve kontrol işlemleriyle görevli birimlerince hazırlanan bu formların taşınmaz icmal cetvelleri hazırlanmak üzere mali hizmetler birimine gönderilmesi ve mali hizmetler birimince konsolide edilerek bu Yönetmeliğin ekinde (Ek 7) bulunan örneğe uygun şekilde taşınmaz icmal cetvellerinin oluşturulması gerekmektedir.

 

Mezkur yönetmeliğin cins tashihlerinin yapılmasının düzenlendiği 10’uncu maddesinde; Kamu idarelerinin mülkiyetlerinde, yönetimlerinde ve kullanımlarında bulunan taşınmazların mevcut kullanım şekli ile tapu kaydının birbirine uygun olmaması durumunda, tapu kayıtlarında cins tashihinin yapılması için gerekli işlemleri yapacakları hususu düzenlenmiştir.

 

Kayıt değişikliğine ilişkin işlemlerin düzenlendiği 11’inci maddesinde ise; kadastro, imar, ifraz, tevhid, cins tashihi, yüzölçüm değişikliği, kat mülkiyeti tesisi, kamuya terk gibi nedenlerle taşınmazda meydana gelebilecek değişikliklerde kayıtlar kapatılıp oluşan taşınmazlar esas alınarak yeni kayıt tesis edileceği, terkin, satış, devir gibi mülkiyeti sona erdiren durumlarda sona eriş nedeni açıklanarak kayıtların kapatılacağı hüküm altına alınmıştır.

 

Yukarıdaki mevzuat hükümleri gereğince yönetmelikte öngörülen formların ve icmal cetvellerinin oluşturulması, taşınmazların mevcut kullanım şekli ile tapu kaydının birbirine uygun olması, taşınmazlarda meydana gelecek değişikliklerin kayıtlara yansıtılması gerekmekte olup bu hususlara uyulmasına yönelik işlemlerin yapılması gerekmektedir.

 

Kamu idaresi cevabında; "Büyükşehir Belediyemize ait taşınmazların kayıt işlemleri Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Taşınmazların büyük bir kısmı kayıt altına alınmıştır. Ancak 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümleri kapsamında İdaremize devri yapılan taşınmazların kayıt altına alınma işlemleri, tespit çalışmaları sonrası yapılmaktadır. Başkanlığımızca da İdaremize ait taşınmazların kayıt altına alınması Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun yapılması için Daire Başkanlığına talimat verilmiştir.

 

Ayrıca Mali Hizmetler Daire Başkanlığı da bulgudaki tespitlerle ilgili olarak 26/04/2016 tarihinde Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığına yazı yazmıştır. Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı vermiş olduğu cevap yazısında, Büyükşehir Belediyemize ait taşınmaz malların tamamının yazılım programımıza yüklendiği, Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak mevcut bilgi ve belgelere göre kayıt işlemleri yapıldığı, orta mallar hazineye ait olduğundan herhangi bir işlemin yapılamadığı, mezarlıkların ise tapuda kayıtlı olan taşınmazlara işlendiği, bunların genel hizmetler alanına aktarılması için işlemlere başlanıldığı, cadde, sokak ve numarataj bilgilerinin ise ilgili daire başkanlıklarınca giriş işlemlerinin tamamlanacağı, gayrimenkullerin değerlemesi işlemlerine ise süreç içerisinde başlanacağı belirtilmiştir.'' denilmektedir.

Sonuç olarak Sonuç olarak, kamu idaresi bulguda belirtildiği gibi yönetmelik doğrultusunda hareket edeceğini bildirmiştir.