Genel Aydınlatma Kapsamındaki Tesislerin Enerji Dağıtım Şirketine Devredilmemesi, Belediyeye Ek Mali Külfet Getirmektedir.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı hesaplarının incelenmesinde; 56 adet aydınlatma tesisinin dağıtım şirketine devredilmediği tespit edilmiştir.
6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun Geçici 6’ıncı Maddesi’nin 1’inci fıkrasına göre;
“31.12.2015 tarihine kadar, genel aydınlatma kapsamında aydınlatılan yerlerde gerçekleşen aydınlatma giderleri Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten ve ilgili belediyeler ile il özel idarelerinin genel bütçe vergi gelirleri payından karşılanır. Bakanlar Kurulu bu süreyi iki yıla kadar uzatmaya yetkilidir. Belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri payından yapılacak kesinti, büyükşehir belediyeleri ve mücavir alanlarındaki belediyelerde aydınlatma giderlerinin yüzde onu, diğer belediyelerde yüzde beşi olarak uygulanır.” Hükmünü içermektedir.
24.12.2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 14.12.2015 tarihli ve 2015/8317 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Kararın 3 üncü maddesiyle bu süre 31.12.2017 ye kadar uzatılmıştır. Buna göre, belediye sınırları içindeki aydınlatma giderleri 31.12.2017 tarihine kadar, genel aydınlatma kapsamında aydınlatılan yerlerde gerçekleşen aydınlatma giderleri Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten ve ilgili belediyeler ile il özel idarelerinin genel bütçe vergi gelirleri payından karşılanacaktır.
6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunun geçici 6. Maddesine dayanılarak hazırlanan ve 27 Temmuz 2013 tarihli ve 28720 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Genel Aydınlatma Yönetmeliği’nin 5’nci maddesinin 2’nci fıkrası genel aydınlatma kapsamına alınan yerleri belirtmiştir;
“(2) Otoyollar ve özelleştirilmiş erişme kontrollü karayolları hariç, kamunun genel kullanımına yönelik bulvar, cadde, sokak, alt-üst geçit, köprü, meydan, kavşak, yürüyüş yolu ve yaya geçidi gibi yerler ile halkın ücretsiz kullanımına açık ve ticari faaliyette bulunulmayan kamuya ait park, bahçe, tarihî ve ören yerleri gibi halka açık yerlerin aydınlatmaları ile trafik sinyalizasyonu genel aydınlatma kapsamında değerlendirilir...” Bu
fıkra ile genel aydınlatma kapsamına alınan yerler açıkça belirtilmiştir.
Mezkûr yönetmeliğin 5 inci maddesinin 4’ncü fıkrasına göre; “Halkın ücretsiz kullanımına açık ve kamuya ait park, bahçe, yürüyüş yolu, tarihî ve ören yerlerinin aydınlatılması ile alt geçit ve trafik sinyalizasyonu için gerekli sistemlerin tesisi ve işletilmesi ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aittir. İlgili kurum ve kuruluşlar tesis edip bakım - onarımını yaptıkları bu tür tesislerin işletme yükümlülüğünü dağıtım şirketine devredebilirler. ”
Genel aydınlatma kapsamındaki 56 enerji tesisi Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtım şirketine devredilmemiştir. Her ne kadar anılan yönetmelik, belediye ve il özel idarelerine genel aydınlatma kapsamında ki tesisleri ilgili dağıtım şirketine devri konusunda serbestisi tanımışsa da; enerji tesislerinin dağıtım şirketlerine devredilmemesi belediyeye ek mali külfet getirdiği için genel aydınlatma kapsamında ki tesisleri ilgili dağıtım şirketine devri uygun olacaktır.
Kamu idaresi cevabında; Sorumlular tarafından gönderilen ortak cevapta aynen; “Genel Aydınlatma kapsamında belediyelerce yapılan tesislerin Dağıtım Şirketine iz bedelle devri konusunda serbest olmasına rağmen 20.06.2014 tarihinden günümüze kadar belediyemizle yapılan tesislerin dağıtım şirketlerine devri konusunda çalışmalar devam edilmekte olup, 71 adet elektrik aboneliğinin devri gerçekleşmiş ve 209.919,75.-TL.’lık fatura bedeli belediyemize iade edilmiştir. Geri kalan 56 enerji tesisinin Dağıtım Şirketine devri ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.”
denilmektedir.
Sonuç olarak Sorumlular tarafından bulgumuzda tespit ettiğimiz hususlar kabul edilmiş ve önerilerimiz doğrultusunda çalışmalara başlanıldığı ifade edilmiştir. Genel aydınlatma kapsamındaki enerji tesislerinin devri idare kaynaklarının daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır