ENGELLİ ÖDENEĞİ KONULMASI HAKKINDA GENELGE

 T.C.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

Sayı   : 96413503-330.99-114053                                                                        28/07/2015  

Konu : 2016 Yılı Bütçesinde Erişilebilirlik

             Ödeneğine Yer Verilmesi    

         

 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA

 

 

Engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşamın içinde yer alması için öncelikle evlerinden çıkabilmeleri; binalar ile kaldırımlar, yaya geçitleri, duraklar, otoparklar gibi yaşam alanlarını ve toplu taşıma sistemleri gibi kentsel hizmetleri güvenli ve bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan kullanabilmeleri gerekmektedir. Bu nedenle söz konusu bu alanlar ve hizmetler erişilebilir olarak planlanmalı ve düzenlenmelidir. 7/7/2005 tarihinde yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun geçici 2 nci ve 3 üncü maddeleri ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarından, kamu kullanımına açık binalar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarını, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sekiz yıl içinde engelliler için erişilebilir duruma getirmeleri istenmiştir. Ayrıca, anılan Kanunun geçici 3 üncü maddesinde, erişilebilirliğin izlenmesi ve denetlenmesi ile uygulamaların yapılmaması halinde idari para cezası uygulanmasına yönelik hükümler yer almaktadır. Bu kapsamda hazırlanan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği. 20/7/2013 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin 5 inci maddesine göre illerde valilikler bünyesinde kamu kurumları ve engelli konfederasyonları temsilcilerinden oluşan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları kurularak faaliyetlerine başlamıştır.

Erişilebilirlik, Bakanlığımızın öncelikli gündem maddelerinden olup, kamuoyunun ve ilgili kurumların yükümlülükler konusunda bilgilendirilmesine, teknik bilgi desteği verilmesine, uygulamaların hızlı ve erişilebilirlik standartları çerçevesinde yapılmasının sağlanmasına ilişkin çalışmalara yoğun ve kapsamlı bir şekilde devam edilmektedir.

Erişilebilirlik için gerekli bütçenin belirlenmesinde öncelikle mevcut durum tespiti yapılmalıdır. Bu çerçevede, anılan Yönetmeliğin ek formlarından ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak htpp://www.eyh.aiIe.gov.tr/erişilebilirlik/erişilebilirlik-bilgilendirme-filmi linkinde yayımlanan "Açık Alanlar" ve "Binalar" için erişilebilirlik tespit filmlerinden yararlanılabilir.

Erişilebilirliğin sağlanmasına yönelik yapılması gereken çalışmaların, yukarıda açıklanan mevzuat kapsamında yapılması; ayrıca belediyelerin ve belediye iktisadi işlemelerinin görev alanına giren tüm bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarında erişilebilirliğin sağlanmasına yönelik yapmaları gereken çalışmalar için ihtiyaç duyacakları ödeneğe, 2016 yılı bütçe hazırlıklarında yer vermeleri için gerekli duyurunun tüm belediyelere yapılması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

 

 

                                                                              Doç. Dr. Ayşenur İSl.AM

                                                                                             Bakan

 

Paylaş