3 Yılı Aşan Taşınmaz Kiralamalarına İlişkin Belediye Meclisine Ait Olan Karar Verme Yetkisinin Encümene Devredilmesi

Belediyemeclisinin 5393 sayılı BelediyeKanunu’nun 18’inci maddesindesayılanyetkilerinden olan taşınmazların 3 yıldan fazla kiralanmasına karar verme yetkisini BelediyeEncümenine devrettiğigörülmüştür.

Kamu yönetimi alanında yetki devri; Anayasa,kanun, tüzük, yönetmelik ve diğerdüzenleyici işlemler ile hukukun genel ilkeleri uyarınca yetkili kılınan kamu yöneticilerinin,yetkilerinden bir kısmını, sınırlarını yazılı olarak belirleyerek aynı örgüt içinde alt kademeleredevretmesişeklindetanımlanabilir.

Yetki devrine ilişkin 5393 sayılı Belediye Kanunu’un 42’nci maddesinde “Belediyebaşkanı, görev ve yetkilerinden bir kısmını uygun gördüğü takdirde, yöneticilik sıfatı bulunanbelediye görevlilerinedevredebilir.”şeklindedir.

5393sayılıKanun’unyetkidevrineilişkinyukarıdayeralandüzenlemelerinde,yetkisinidevredebilecekmakamolarakbelediyebaşkanısayılmışolupmeclis,  encümen kurul,komisyonvb.gibiorganlarsayılmamıştır.

 

Yapılanincelemede;

 

BelediyeMeclisinin17.10.2017tarihlive17/118sayılıkararıyla“Mülkiyetikurumumuza ait taşınmazların, 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun l8'inci maddesinin (e) bendigereğince l0 (on) yıl süreye kadar kiralanmasına ve kiralanması için Belediye Encümenineyetki verilmesineyapılan işaretli oylama sonucundamevcudun oybirliğiylekararverildi.

Denilerek,BelediyeEncümenineyetkidevriyapılmasınınuygunolduğunakararverildiğigörülmüştür.

BelediyeMeclisininyapmışolduğuyetkidevriyukarıdakimevzuathükümleriçerçevesinde değerlendirildiğinde;

Meclisin,yetkilerini devredebileceğineizinveren birmevzuathükmü5393sayılıKanun’un yetki devrineilişkin düzenlemesindevebelediyemeclisineilişkinmaddelerindeyeralmamaktadır.5393sayılıBelediyeKanunuyetkidevrikonusundasadeceBelediyeBaşkanınaizinvermektedir.

5393sayılıBelediyeKanunu’nunmeclisingörevveyetkilerinibelirleyen18’ncimaddesi“e)Taşınmazmalalımına,satımına,takasına,tahsisine,tahsisşeklinindeğiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlindetahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıylabunlarüzerinde sınırlıaynîhak tesisine karar vermek.”denilmiştir.

Burada meclise tanınan karar verme yetkisi, belediyenin bütün mülkleri için, ortadaherhangi bir ihtiyaç yokken, somut bir durum ve bu durumla ilişkilendirilmiş bir taşınmazyokken durup dururken genel bir karar alma değil,ihtiyaç duyulması halinde oihtiyacınyerine getirilmesineyöneliktir.

Bu sebeple, yukarıdaki maddede belirtilen her durum için (3 yılı aşan kiralamalardahil) hangi belediye taşınmazının hangi şekilde değerlendirileceğine dair bir kararın alınmasıgerekir. Bütün belediye taşınmazlarının 10 yıl süreyle kiraya verilmesi için encümene yetkiverilmesi şeklinde bir kararın maddenin amacına uygun olduğu düşünülemez. Hangi taşınmazyadataşınmazlarınbuşekildekiralanmasınınuygunolacağına,taşınmazlarıntektekbelirtilerek karar alınması ve Meclisin yetkisini kullanarak aldığı kararı uygulanmak üzereilgilimercie(bukonudayetkilimerciencümendir)havaleetmesigerekir.Yoksameclisin kararverme yetkisininbaşka birorganadevrininmevzuatımızdabirkarşılığıyoktur.