karar-iptali-haziran-2015

karar-iptali-haziran-2015

2015/26021 İhale Kayıt Numaralı İHALE 2015/UH.II-1611 sayılı kamu ihale kurul kararıyla iptal edilmiştir.
kararı alttadır.
 
  kamuihalekararlari.com  İLE ÇALIŞIN KAZANÇLI ÇIKIN.

RESMİ GAZETE SAYISI:
RESMİ GAZETE TARİHİ:
 
KAMU İHALE KURUL KARARI

Toplantı No : 2015/037
Gündem No : 29
Karar Tarihi : 10.06.2015
Karar No : 2015/UH.II-1611
Şikayetçi:

Kayı Medikal Yatırımları Ve Hizmetleri A.Ş.

İhaleyi Yapan Daire:

İstanbul İli Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği

Başvuru Tarih ve Sayısı:

15.05.2015 / 42273

Başvuruya Konu İhale:

2015/26021 İhale Kayıt Numaralı "Genel Sekreterliğimize Bağlı Sağlık Tesislerimizin İhtiyacı Olan Bilgisayarlı Tomografi Ve Manyetik Rezonans Görüntüleme Hizmet Alımı İşi" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:



Karar:

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:     

Başkan: Mahmut GÜRSES

Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Kayı Medikal Yatırımları ve Hiz. A.Ş.,

Esentepe Mah. Gazeteciler Sitesi Yazarlar Sok. No: 21 Şişli/İSTANBUL

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

İstanbul İli Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği,

Zuhuratbaba Mah. Dr. Tevfik Sağlam Cad. No:25/2 Bakırköy/İSTANBUL

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2015/26021İhale Kayıt Numaralı “Genel Sekreterliğimize Bağlı Sağlık Tesislerimizin İhtiyacı Olan Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme Hizmet Alımı İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

            İstanbul İli Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 07.05.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Genel Sekreterliğimize Bağlı Sağlık Tesislerimizin İhtiyacı Olan Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Kayı Medikal Yatırımları ve Hizmetleri A.Ş.nin 30.04.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.05.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 15.05.2015 tarih ve 42273 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 15.05.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2015/1286 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İhaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın “Ödeme yeri ve şartları” başlıklı 12'nci maddesinde yer alan "Ödeme; birim fiyat sözleşmeler için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün "Nakit Sıkıntısı Bulunan Döner Sermaye Saymanlıklarında Ödemelerde Öncelik Sırası konulu yazısına göre Genel Sekreterliğimiz muhasebe birimince hesabı nakit akışına göre 120 (yüzyirmi) gün içinde ödeme yapılacaktır." şeklindeki düzenlemenin Hizmet İşleri Genel Şartnamesi'nin 42'nci maddesine aykırı olduğu, söz konusu maddeye göre hakediş raporunun tahakkuka bağlandığı tarihten başlamak üzere otuz gün içinde yükleniciye ödeme yapılması gerektiği, idarenin düzenlemelerinin emsal Kurul kararlarına aykırılık teşkil ettiği, bu nedenle ihalenin iptal edilmesi gerektiği,

 

2) Teknik Şartname'nin A.3.3.1.7'inci maddesindeki "Sistemde optimum alçak ve yüksek kontrast rezolüsyonunu sağlayacak şekilde Katı Hal (Solid State) özelliğinde dedektörler bulunmalıdır. Dedektör her bir 360 derecelik dönüşte en az 128 kesit alabilmelidir; 128 kesit özelliğinin sağlanabilmesi açısından sistemde en az 128 adet birbirinden bağımsız data toplama kanalı (DAS- Data acquisition System) bulunmalıdır." düzenlemesindeki "128 kesit özelliğinin sağlanabilmesi açısından sistemde en az 128 adet birbirinden bağımsız data toplama kanalı (DAS- Data acquisition System) bulunmalıdır." kısmının çıkarılması gerektiği, tek istekliye yönelik olan bu maddenin rekabeti engelleyici unsur teşkil ettiği, sistemin performansını etkilemeyecek bir özellik olduğu, bu sebepten ihaleye tek isteklinin katıldığı, düzenlemenin mevcut hali ile sadece Siemens marka Definition AS+ model cihazı tarif etmekte olduğu, aynı segmentteki benzer ürünlere sahip GE, Toshiba ve Philips marka sistemlerin 128 kesit alabilen cihazlarının ihaleye iştirakinin engellendiği,

 

3) Teknik Şartname’nin A.5.8'inci maddesinde "Firma tarafından istihdam edilen Radyoloji uzmanlarının özgeçmişlerini içeren dokümanlar hastanemiz Radyoloji Kliniği idari sorumlularına sunulacaktır. Bununla birlikte, yüklenici firma sistemi 7 gün ve 24 saat tetkik yapılacak şekilde, kesintisiz ve kaliteli çalıştırmak üzere personel (cihaz başına 4 radyoloji  teknisyeni, 3 raportör sekreter) istihdam edecektir." ifadelerine yer verildiği, özellikle bilgisayarlı tomografi cihazı gibi radyasyonlu ortamda çalışan radyasyon teknisyenleri ile ilgili yasa gereği haftada 35 saat ayda 140 saatten fazla çalıştırmanın yasak olduğu, iki kısma da teklif verileceği göz önünde bulundurulduğunda 3 adet bilgisayarlı tomografi cihazı için 3 teknisyenin eksik hesaplandığı, bu sebeple teknisyen sayısının 4 değil 5 olarak belirlenmesi gerektiği,

 

4) Teknik Şartname’nin B.3.8'inci maddesinde "Firma tarafından istihdam edilen Radyoloji uzmanlarının özgeçmişlerini içeren dokümanlar hastanemiz Radyoloji Kliniği idari sorumlularına sunulacaktır. Bununla birlikte, yüklenici firma sistemi 7 gün ve 24 saat tetkik yapılacak şekilde, kesintisiz ve kaliteli çalıştırmak üzere personel (cihaz başına 4 radyoloji  teknisyeni, 3 raportör sekreter) istihdam edecektir." ifadelerine yer verildiği, özellikle bilgisayarlı tomografi cihazı gibi radyasyonlu ortamda çalışan radyasyon teknisyenleri ile ilgili yasa gereği haftada 35 saat ayda 140 saatten fazla çalıştırmanın yasak olduğu, iki kısma da teklif verileceği göz önünde bulundurulduğunda 3 adet bilgisayarlı tomografi cihazı için 3 teknisyenin eksik hesaplandığı,  bu sebeple teknisyen sayısının 4 değil 5 olarak belirlenmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

            1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Sözleşmede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 7’nci maddesinde, bu Kanuna göre düzenlenecek olan sözleşmelerde belirtilmesi zorunlu hususlar hükme bağlanmış olup, ödeme yeri ve şartlarının sözleşmede yer almasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 

Hakediş ödemelerine ilişkin olarak Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin eki olan Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Hakediş ödemeleri” başlıklı 42’nci maddesinde          

 “a)Sözleşme bedelinin iş süresince dönemler itibariyle ödenmesi:

 

Sözleşme konusu hizmetin yüklenici tarafından belli bir süre boyunca devamlı olarak verilmesi (4 üncü maddede tanımlanan sürekli nitelikte bir iş olması) veya işin bölümlere ayrılabilir olması durumunda sözleşmede belirtilen aralıklarla, kesin ödeme mahiyetinde olmamak ve kazanılmış hak sayılmamak üzere geçici hakediş ödemeleri yapılır. Yüklenici tarafından yapılan işlerin bedelleri, sözleşmedeki kayıtlara ve ilgili kanunlara göre yapılacak kesintiler de çıktıktan sonra, sözleşmenin ödemeye ilişkin hükümleri çerçevesinde kendisine ödenir.

 

İdarenin isteği halinde yüklenici, kesin hesapları kontrol teşkilatının denetimi altında olmak üzere işe paralel olarak yürütmek zorundadır. Bu halde, geçici hakediş raporlarının düzenlenmesinde, bitmiş iş kısımları için bu kesinleştirilmiş miktarlar dikkate alınır.

Hakediş raporlarının düzenlenmesi aşağıdaki esaslara göre yapılır.

 

1- Toplam Bedel Üzerinden Birim Fiyat Sözleşmelerde;

 

Geçici hakediş raporları yüklenicinin başvurusu üzerine, sözleşme veya eklerinde aksine bir hüküm bulunmadıkça ayda bir defa düzenlenir. Gelecek yıllara sari olmayan sözleşmelerde yaptırılan işler için, son hakediş raporu bütçe yılının sonuna rastlayan ayın yirminci (20.) günü düzenlenir.

 

İşe başladığından beri meydana getirilen işler, kontrol teşkilatı tarafından yüklenici veya vekili ile birlikte hesaplanır ve bulunan miktarlar, teklif edilen birim fiyatlarla çarpılmak suretiyle sözleşmedeki esaslara uygun olarak hakediş raporuna geçirilir.

 

Düzenlenen hakediş raporunun işleme konulabilmesi için, yüklenici veya işbaşında bulunan vekili tarafından imzalanmış olması gereklidir.

 

Yüklenici veya vekili, bildirilen günde, hakedişe esas hesaplamaların yapılmasında hazır bulunmazsa kontrol teşkilatı hesaplamaları tek başına yaparak hakediş raporunu düzenler ve yüklenicinin bu husustaki itirazları kabul edilmez.

 

Hakediş raporu düzenlendikten sonra bir hafta içinde yüklenici raporu imzalamazsa kontrol teşkilatı, hakediş raporunu idareye gönderir ve rapor yüklenici tarafından imzalanıncaya kadar idarede hiçbir işlem yapılmaksızın bekletilir. Yüklenici hakediş raporlarını zamanında imzalamazsa, ödemede meydana gelecek gecikmeden dolayı hiçbir şikayet ve istekte bulunamaz.

 

Hazırlanan ve iki tarafça imzalanmış bulunan geçici hakediş raporu, tahakkuk işlemi yapılıncaya kadar, yetkili makamlar tarafından düzeltilebilir. Ancak bu düzeltme sırasında eski rakam ve yazıların okunabilir şekilde çizilmiş olarak hakediş raporunda bulunması ve düzeltme yapan yetkililerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak bu düzeltmeler yeniden sayfa düzenlemeyi gerektirecek ölçüde fazla ise, esas sayfa üzerinde düzeltmenin yapıldığına ilişkin açıklama bulunmak şartı ile, yeniden ayrı bir sayfa düzenlenip hakediş raporuna eklenir.

 

Yüklenicinin geçici hakedişleri, itirazı olduğu takdirde, karşı görüşlerinin neler olduğunu ve dayandığı gerçekleri, idareye vereceği ve bir örneğini de Hakediş Raporuna ekleyeceği dilekçesinde açıklaması ve hakediş raporunun “İdareye verilen ........tarihli dilekçemde yazılı ihtirazı kayıtla" cümlesini yazarak ya da bu anlama gelecek bir itiraz şerhi ile imzalaması gereklidir. Eğer yüklenicinin, hakediş raporunun imzalanmasından sonra tahakkuk işlemi yapılıncaya kadar, yetkililer tarafından hakediş raporunda yapılabilecek düzeltmelere bir itirazı olursa hakedişin kendisine ödendiği tarihten başlamak üzere en çok on gün içinde bu itirazını dilekçe ile idareye bildirmek zorundadır. Yüklenici itirazlarını bu şekilde bildirmediği takdirde hakedişi olduğu gibi kabul etmiş sayılır.

 

Her hakediş tutarına, eğer sözleşmede öngörülmüşse eklenecek miktar dahil edilir. Bulunan miktardan, bir önceki hakediş tutarı çıkarılarak bulunan miktara, ilgili mevzuata göre hesaplanacak Katma Değer Vergisi (KDV) eklenir. Bu miktardan sözleşmede yazılı kesintiler, varsa yüklenicinin idareye olan borçları ve cezalar ile kanunen alınması gereken vergiler kesilir. Hakediş raporu, yüklenici veya vekili tarafından imzalandığı tarihten başlamak üzere en geç sözleşmesinde yazılı sürenin sonunda, eğer sözleşmede bu hususta bir kayıt yoksa otuz gün  içinde tahakkuka bağlanır. Bu tarihten başlamak üzere otuz gün içinde de ödeme yapılır.”

İşin mahiyeti ne olursa osun, yüklenici süresinde hakediş başvurusunda bulunmadığı taktirde idare, en çok üç ay içinde, tek taraflı olarak hakediş düzenleyebilir. ” açıklamaları bulunmaktadır.

 

İncelenen ihaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın “Ödeme yeri ve şartları” başlıklı 12’nci maddesinde ise “Sözleşme bedeli (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlara ilişkin bedel dahil) İstanbul İli Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Muhasebe Birimince ve Genel Şartnamenin hatalı, kusurlu ve eksik işlere ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla aşağıda öngörülen plan ve şartlar çerçevesinde ödenecektir:

 

Sözleşme bedeli (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlara ilişkin bedel dahil) hizmetin yürütüleceği Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Muhasebe Birimince ve Genel Şartnamenin hatalı, kusurlu ve eksik işlere ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla aşağıda öngörülen plan ve şartlar çerçevesinde ödenecektir.

 

1)Sağlık tesislerince ayın ilk günü ile son günü arasında (ilk ve son gün dahil) yapılan hizmete ait icmal listeleri(işlem yapılan hastalara ait bilgiler, raporlar vb.) bir sonraki ayın ilk haftası içerisinde yüklenici tarafından sağlık tesisi idaresine teslim edilir.

 

2) Fatura düzenlenmesi ve dikkat edilecek hususlar; sağlık tesislerince gerçekleştirilen aylık işlem sayıları ve bu işlemlere ait toplam işlem puanı hesaplanacaktir.(Toplam İşlem Puanı x Puan Birim Fiyatı) + KDV üzerinden hesaplanan bedel üzerinden faturanın Muayene Kabul tarihine müteakip 10 (on) gün içinde tahakkuk işlemi tamamlanıp ödeme yapılmak üzere tahakkuk dosyası Genel Sekreterliğimiz muhasebe birimine teslim edilecektir. Ödeme; birim fiyat sözleşmeler için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün "Nakit Sıkıntısı Bulunan Döner sermaye saymanlıklarında Ödemelerde Öncelik Sırası konulu yazısına göre Genel Sekreterliğimiz muhasebe birimince hesabınakit akışına göre 120 (yüzyirmi) gün içinde ödeme yapılacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 42’nci maddesinde; hakediş raporunun yüklenici veya vekili tarafından imzalandığı tarihten başlamak üzere en geç sözleşmesinde yazılı sürenin sonunda tahakkuka bağlanacağı, eğer sözleşmede bu hususta bir kayıt yoksa otuz gün içinde tahakkuka bağlanacağı ve bu tarihten başlamak üzere otuz gün içinde de ödeme yapılacağı düzenlenmiştir.

 

Genel Şartname’de yapılan bahse konu düzenlemede, hakedişin tahakkuka bağlanmasının otuz günlük süreyle kısıtlanmasının, bu sürelere ilişkin sözleşmede kayıt bulunmaması şartına bağlandığı anlaşılmaktadır. Bu itibarla, hakedişin tahakkuka bağlanmasına ilişkin olarak Genel Şartname’de belirtilen süre dışında bir süre öngörülmesi idarenin yetki ve sorumluluğundadır.

 

Ancak söz konusu Genel Şartname düzenlemesinde yükleniciye yapılacak ödemenin tahakkuk tarihinden başlamak üzere 30 gün içinde yapılması gerektiği hususunun yer aldığı, bu itibarla anılan Şartname’de ödeme süresinin belirlenmesi hususunda idareye herhangi bir takdir yetkisi verilmediği anlaşılmaktadır.

 

Sözleşme Tasarısı’nda hakedişin 10 (on) gün içinde tahakkuka bağlanacağı yönünde düzenleme yapıldığı tespit edilmiştir. Bu durumda, Sözleşme Tasarısı düzenlemesi uyarınca tahakkukun 10 gün içinde bağlanması, tahakkukun bağlanmasını takip eden 30 gün içinde de ödeme yapılması gerekirken (maksimum süre; 10+30=40 gün), ödemenin Sözleşme Tasarısı’nda yer alan “Ödeme; birim fiyat sözleşmeler için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün "Nakit Sıkıntısı Bulunan Döner sermaye saymanlıklarında Ödemelerde Öncelik Sırası konulu yazısına göre Genel Sekreterliğimiz muhasebe birimince hesabı nakit akışına göre 120 (yüzyirmi) gün içinde ödeme yapılacaktır.” şeklinde düzenleme yapılmasının hem ihale dokümanına hem ihale mevzuatına mevzuata aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.

 

            2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Başvuru sahibi tarafından Teknik Şartname’nin A.3.3.1.7 maddesinde yer alan “Sistemde optimum alçak ve yüksek kontrast rezolüsyonunu sağlayacak şekilde Katı Hal (Solid State) özelliğinde dedektörler bulunmalıdır. Dedektör her bir 360 derecelik dönüşte en az 128 kesit alabilmelidir; 128 kesit özelliğinin sağlanabilmesi açısından sistemde en az 128 adet birbirinden bağımsız data toplama kanalı (DAS- Data Acquisition System) bulunmalıdır. Sistem her rotasyonda en az 320 rekonstrüktif kesit oluşturabilmelidir.” düzenlemesininsadece bir üretici firmayı işaret ettiği, aynı segmenteki Philips, GE ve Toshiba marka tomografi modellerini ihale dışı bıraktığı, sadece Siemens marka Definition AS+ modelini işaret ettiği, dolayısıyla rekabet koşullarının engellendiği iddia edilmektedir.

 

           İhaleye ait Teknik Şartname’de ihale konusu işin niteliği, türü ve miktarı ile ilgili olarak  Bakırköy Dr. Sadi Konuk eğitim ve araştırma hastanesi radyoloji kliniği için bir adet 3 Tesla, iki adet 1.5 Tesla Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ve bir adet en az 128 kesitli, bir adet en az 64 kesitli Bilgisayarlı Tomografi (BT) (toplam beş cihaz) ile Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları hastanesi için bir adet 1.5 Tesla MR cihazı ve bir adet en az 16 kesitli BT cihazları (toplam iki cihaz) ile 7 gün 24 saat kesintisiz görüntüleme hizmet alımı işi ile ilgili hususları içerir. Bakırköy Dr. Sadi Konuk eğitim ve araştırma hastanesi için 36 ay süreli BT için 18.000.000 puan, MRG için 24.000.000 puan toplamda 42.000.000 puanlık BT ve MR görüntüleme hizmet alımı olacaktır. Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları hastanesi için 36 ay süreli BT için 8.347.500 puan ve MRG için 16.441.500 puan toplamda 24.789.000 puanlık BT ve MR görüntüleme hizmet alımı olacaktır.” şeklinde düzenleme yapıldığı görülmüştür.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi amacıyla 18.05.2015 tarih ve 10108 sayılı yazı ile akademik bir kuruluştan teknik görüş talep edilmiş olup, gelen teknik görüş yazısında “A.3.3.1.7 maddesinde, ilgili hastane 128 kesit ve üstü kapasitede bir cihaza ihtiyaç duyduğunu ifade etmektedir. Cihaz tarif edilirken talep edilen özelliklere "en az 128 adet birbirinden bağımsız data toplama kanalı bulunmalıdır" ifadesi de eklenmiştir. Güncel bilgimize göre 128 ve üstü sayıda kesit oluşturabilen birden fazla firmaya ait cihaz mevcutken bunu detektör başına çift data toplama kanalı ile gerçekleştiren tek firma vardır. İtiraz bu konuda haklı görünmektedir, "en az 128 adet birbirinden bağımsız data toplama kanalı bulunmalıdır" İfadesi çıkarılabilirse birden fazla sayıda 128 kesit ve üstü elde edebilen firma maddeyi karşılayabilir.” şeklinde tespitlere yer verilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “ … İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.

Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir.” hükmü,

            Anılan Kanun’un “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü yer almaktadır.

 

            Akademik kuruluştan alınan teknik görüş yazısında yer alan tespitler ve ihaleye tek istekli tarafından teklif verildiği hususları birarada değerlendirildiğinde, Teknik Şartname’nin ilgili düzenlemesinin tek marka ve modeli işaret ettiği, mevcut düzenlemenin rekabeti engellediği, bu nedenle ihalenin iptalini gerektirdiği sonucuna varılmıştır.

 

            3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

İhaleye ait Teknik Şartnamenin A.5.8’inci maddesinde “Firma tarafından istihdam edilen Radyoloji uzmanlarının özgeçmişlerini içeren dokümanlar hastanemiz Radyoloji Kliniği idari sorumlularına sunulacaktır. Bununla birlikte, yüklenici firma sistemi 7 gün ve 24 saat tetkik yapılacak şekilde, kesintisiz ve kaliteli çalıştırmak üzere personel (cihaz başına 4 radyoloji  teknisyeni, 3 raportör sekreter) istihdam edecektir. MR ve BT cihazlarında hizmet alımı süresince görev yapacak tüm personel (radyolog, teknisyen, tıbbi sekreter vs.) radyoloji klinik idari sorumlusunun uygun bulması ve onayı ile görevlendirilecektir. Söz konusu olan tüm personel devlet memurları kriterlerine göre kılık-kıyafet, ödev ve sorumluluklarına özen gösterecek ve radyoloji kliniği ile uyum içerisinde olacaktır. Yüklenici firma kadrosunda çalışacak tüm personel hastalara, hasta yakınlarına ve hastane personeline olumsuz davranışlarda bulunmayacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

            Mevzuat düzenlemeleri ve ihale dokümanı üzerinde yapılan incelemede; ihale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı bir iş olmadığı, birim fiyat teklif cetvelinin Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme sayısı üzerinden hazırlandığı, ihaleye teklif veren isteklilerin ihale dokümanına uygun olarak tekliflerini hazırlamak zorunda oldukları hususları bir arada değerlendirildiğinde, başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

            4) Başvuru sahibinin 4’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

İhaleye ait Teknik Şartnamenin B.3.8’inci maddesinde “Firma tarafından istihdam edilen Radyoloji uzmanlarının özgeçmişlerini içeren dokümanlar hastanemiz Radyoloji Kliniği idari sorumlularına sunulacaktır. Bununla birlikte, yüklenici firma sistemi 7 gün ve 24 saat tetkik yapılacak şekilde, kesintisiz ve kaliteli çalıştırmak üzere personel (cihaz başına 4 radyoloji  teknisyeni, 3 raportör sekreter) istihdam edecektir. MR ve BT cihazlarında hizmet alımı süresince görev yapacak tüm personel (radyolog, teknisyen, tıbbi sekreter vs.) radyoloji klinik idari sorumlusunun uygun bulması ve onayı ile görevlendirilecektir. Söz konusu olan tüm personel devlet memurları kriterlerine göre kılık-kıyafet, ödev ve sorumluluklarına özen gösterecek ve radyoloji kliniği ile uyum içerisinde olacaktır. Yüklenici firma kadrosunda çalışacak tüm personel hastalara, hasta yakınlarına ve hastane personeline olumsuz davranışlarda bulunmayacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

            Mevzuat düzenlemeleri ve ihale dokümanı üzerinde yapılan incelemede; ihale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı bir iş olmadığı, birim fiyat teklif cetvelinin Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme sayısı üzerinden hazırlandığı, ihaleye teklif veren isteklilerin ihale dokümanına uygun olarak tekliflerini hazırlamak zorunda oldukları hususları bir arada değerlendirildiğinde, başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,

 

 

Esasta
   Oybirliği, gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.